Zoek

Over Perry Rhodan

Perry Rhodan is een Duitse SF romanserie in de stijl van de klassieke space operas. Het eerste nummer werd in september 1961 uitgebracht. Sindsdien komen er ononderbroken wekelijks nieuwe romans uit. Inmiddels zijn er in totaal al meer dan 3100 nummers verschenen en er werden al meer dan een miljard exemplaren verkocht. Perry Rhodan is daarmee de langstlopende en meest succesvolle SF boekenserie ter wereld.

Het verhaal werd in 1960 bedacht door twee Duitse SF auteurs, Karl-Herbert Scheer en Clark Darlton. Oorspronkelijk wilden ze de serie na zo’n 30 delen weer ten einde laten komen. Hoewel de critici hun neus ophaalden voor de pulpromans, bleken de boekjes zeer populair te zijn bij het grote publiek. Hierna werd besloten om het verhaal voort te blijven zetten, waarvoor een heel schrijversteam werd aangetrokken.

Na verloop van tijd volgden vertalingen in andere landen, waardoor Perry Rhodan ook in het buitenland meer aanhang kreeg. Een Nederlandse vertaling verscheen voor het eerst in 1967. Al snel dreigde de serie echter weer van de Nederlandse markt te verdwijnen. De fans begonnen daarom een handtekeningenactie, uiteindelijk met succes. (Hieruit ontstond in 1971 de Nederlandse fanclub SF Terra) Perry Rhodan wordt nu nog steeds in het Nederlands uitgebracht.

Na Nederland vervolgde de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Frankrijk, Tjechië. Maar ook in Canada, China, Finland, Italië en Engeland is Perry Rhodan verschenen.

Het verhaal…

Bij zijn landing op de maan ontdekt Perry Rhodan het gestrande ruimteschip van de Arkoniden. Met behulp van hun vergevorderde techniek verenigt hij de mensheid, Hij verslaat buitenaardse invasies en gaat het heelal verkennen. Naast de Arkoniden ontmoet hij de hagedis-achtigen Topsiders, de Galactische medici de Ara’s en krijgt van het geestelijke wezen HET de onsterfelijkheid.

In de tweede cyclus, die vanaf nummer 50 begint, ontmoet Rhodan de onsterfelijke Arkonide Atlan. Samen verslaan ze de uit een onbekend universum stammende Druufs en nemen het op tegen de Arkonidische robotregent.

In de cyclus “De honderdzonnenwereld” stoot Rhodan op de voorvaders van de Arkoniden, de Akonen. Tegelijkertijd moeten ze het opnemen tegen de Anti’s die met hun dodelijke druk Liquitiv de melkweg overspoelen. En dan duiken uit de diepten van de lege wereldruimte ook nog eens de oppermachtige Positronisch-biologische robots van de honderdzonnenwereld op en verwikkelen de melkweg in een verschrikkelijke oorlog

De celactiveerders

De superintelligentie HET verstopt 25 celactiveerders in de melkweg. Deze ei-vormige apparaten verlenen de relatieve onsterfelijkheid in tegenstelling tot de celdouche die Rhodan en de zijnen kregen en die de veroudering slechts 72 jaar tegenhoudt. Er ontstaat een wedloop om de onsterfelijkheid. De Terranen krijgen vervolgens een conflict met de in de galactische Eastside wonende Blues. Deze gevoelloze wezens hebben een machtig imperium en zijn niet te onderschatten tegenstanders.

De Meesters van de Eilanden

Onder aanvoering van de Haloeter Icho Tolot, een drie en een halve meter grote vier-armige kolos, gaan Perry Rhodan en zijn vrienden via de zonne-transmittor naar de nabije melkweg Andromeda. Ze ontmoeten daar de waterstof/metaan ademende Maahks en de humanoïde Tefroders. Tijdens een tijdreis, die hem 50.000 jaar het verleden invoert, hoort Perry Rhodan het verhaal van de eerste mensheid, de Lemurers. Uiteindelijk verslaan de Terranen de tirannieke Meesters van de Eilanden en keren terug naar huis.

M 87

Rhodan ontmoet de tijdpolitie. Ze houden Rhodan verantwoordelijk voor een tijdmisdaad en willen hem bestraffen. Met zijn vlaggeschip de CREST IV komt Rhodan in M 87 terecht en hoort daar de geschiedenis van de Haloeters. In de wolken van Magelhean maken de Terranen tenslotte de opdrachtgevers van de Tijdpolitie onschadelijk.